Kvik Halden FK

Kvik Halden FK ble i mars 2015 godkjent som en kvalitetsklubb på nivå 1. Arbeidet med å fylle kriteriene for å bli godkjent av NFF som en kvalitetsklubb på nivå 1 startet i 2014, og pågikk frem til kretstinget i mars 2015. Det harde arbeidet gjorde at klubben på det tidspunktet ble godkjent som 1 av 12 klubber i Østfold.

NFF Kvalitetsklubb 1 er det første av tre nivåer i NFF Kvalitetsklubb. Målet er å stimulere til god klubbutvikling som vil forsterke helheten.


Kvik Halden FK's lov


Haris Juklo

Daglig leder 

Telefon: 992 77 383

E-post: haris@kvikhalden.no


Veronika Lund

Fungerende daglig leder 

Telefon: 951 91 434

E-post: veronika@kvikhalden.no


Lars Petter Brevig

FFO leder og arrangementsansvarlig

Telefon: 905 21 846

E-post: larspetter@kvikhalden.no


Jørgen la Cour

Sportsjef 

Telefon: 922 77 976

E-post: jorgen@kvikhalden.no Strupe Idrettsanlegg


På Strupe finner du Kvik Halden FK sitt flotte anlegg med 3 kunstgressbaner og 1 ballbinge. I tillegg holder administrasjonen til i klubbhuset, mens klubbens Telenor Xtra FFO holder til i brakkebygget mot banene. Banekapsiteten er fordelt på:
- 1 fullstørrelsesbane
- 1 9'er bane
- 1 7'er bane

For å komme til Strupe kjører du av fra E6 mot Halden på riksvei 21. Etter ca. 4 kilometer svinger du til venstre ved Høgskolen i Østfold inn på BRA-veien. Følg veien i ca. 3 kilometer og ta av til venstre i Strupeveien. Etter ca. 100 meter er du på Strupe.

Adressen til Strupe er Thorsheimv. 10, 1782 Halden.

BANEKART

Velkommen til Halden!


Hvis du først tar turen til Halden, enten det er for å se fotball eller av helt andre grunner, skal du vite at byen under festningen har mye spennende opplevelse å by på. På denne siden får du en oversikt over de viktigste severdighetene og flotte steder som er verdt et besøk i Halden.


Svinesundsbruene


Grenseovergangen og innfartsporten til Norge og Halden er de to Svinesundsbruene som går over Ringdalsfjorden. Den gamle, praktfulle brua i granitt ble innviet i 1946 og var et imponerende byggverk. Men byggingen av brua tok hele sju år blant annet på grunn av at brua ble skadet ved en sprenging under krigen. I 2005 åpnet den nye Svinesundsbrua, som er verdens største i sitt slag, med 4-felts motorvei. Den er 704 meter lang og kjørebanen er på 60 meter over fjorden, mens buehøyden er hele 92 meter over havet. I dag passerer ca 15000 biler over bruene daglig.

Les mer om Svinesund på:
www.svinesund.com
www.svinesund.no

Fredriksten Festning


Når du kjører de knappe sju kilometerne fra E6 og inn mot Halden sentrum vil du raskt få øye på den majestetiske festningen som ruver over byen. Etter at grensa mellom Norge og Sverige ble flyttet fra Bohuslän i 1658, utstedte Fredrik III et kongebrev på at det skulle bygges en sterkere festning her ved den nye grenselinja mot Sverige.

Noen av de mest dramatiske begivenheter i norsk krigshistorie har funnet sted på Fredriksten Festning. Seks ganger har festningen vært angrepet, men aldri erobret. Den svenske kongen Karl XII forsøkte to ganger. Det første forsøket i 1716 endte med at haldenserne selv satte byen i brann, slik at svenskehæren måtte trekke seg tilbake. Det er derfor du synger "ti vi heller landet brente, enn det kom til fall; husker bare hva som hendte, ned på Fredrikshald!" i det 4. verset av Norges nasjonalsang. Karl XII ble truffet av en kule og døde under det neste angrepet på festningen. Blant en rekke minnesmerker er det reist en bauta som markerer stedet der Karl XII angivelig skal ha blitt skutt.

I 1814 ble Fredriksten igjen omringet av svenske styrker. Etter 14 dager med harde kamper og store tap på begge sider kom det utsendinger fra høyeste hold om at det var inngått avtale om våpenstillstand og at festningsportene skal åpnes for de svenske troppene. Norge var ikke lenger underlagt Danmark, men i union med Sverige.

Under unionsoppløsningen i 1905 var situasjonen igjen spent, men forhandlingene førte til en fredelig løsning. Fredriksten Festning skulle ikke lenger være en operativ festning, men holdes ved like som et historisk minnesmerke.

Et besøk på Fredriksten anbefales på det sterkeste. Her kan du vandre rundt på voller og bastioner, mellom magasiner, kruttårn og dype, hemmelighetsfulle ganger, nyte den fantastiske utsikten over byen eller lære mer om historien i et av museene.

Les mer om Fredriksten Festning på:
www.nasjonalefestningsverk.no
ostfold.kulturnett.no
museumsnett.no

Rød Herregård


I en eventyrverden som har stått stille i over 50 år kan du på Rød Herregård vandre rundt i et museum langt utover det vanlige. Gården ble ryddet på 1500-tallet, men ikke før familien Tank tok over i 1733 ble det fart på sakene og ikke minst hundre år senere da familien Anker gjorde entré. Felles for begge familiene var at de hadde politiske verv på høyt nivå, utdannelse og var med på å starte mang en bedrift og flere institusjoner.
Huset rommer stue på stue, bibliotek, ballsal og mange andre rom. Rommene er innredet akkurat som da Rød var bebodd, med stilmøbler, kjente kunstverk, jakttrofèer og en av landets største våpensamlinger. Rød har også opp gjennom årene hatt flere kongebesøk. I kongeværelsene har både prins Christian August, kong Carl Johan, dronning Maud og kong Haakon VII overnattet. Gå heller ikke glipp av den over 300 år gamle parken på Rød Herregård. Her finner du blant annet over 30 rosearter og spennende elementer som bjørnegrotte, eremitthytte og paviljong.

Les mer om Rød Herregård på:
museumsnett.no

Busterudparken


Busterudparken ble opparbeidet for rundt hundre år siden og har siden vært et naturlig samlingspunkt mitt i Halden sentrum. Musikkpaviljongen stod ferdig i 1879 og den er ofte i bruk på sommeren. Busterudparken kan anbefales om du ønsker å slappe av i rolige omgivelser etter en shoppingtur i byen.


Gågata


Haldens gågate starter ved Busterudparken og ender på sørsiden av byen ved Gjestehavna. Den byr på en rekke restauranter og butikker av alle varianter. Fra den nye bybroa, som ble innviet nyttårsaften 2000, kan man nyte utsikten til Fredriksten Festning og man kan skue utover elva Tista som renner gjennom byen. Gågata ender på Torget, en møteplass for både unge og gamle, dag som natt. Dette kun et steinkast fra byens største utesteder og ikke minst gjestehavna.

Gjestehavna


Halden gjestehavn er en av landets vakreste gjestehavner og har flere ganger blitt kåret til Norges beste gjestehavn. Velger du båtveien til Halden får du en unik opplevelse under innseilingen og garantert plass i havna. Gjestehavna er et utmerket utgangspunkt for alle byens fasiliteter. Her finner du også flere nylig anlagte serveringssteder og Fredriksten Brygge hotell og leiligheter er under oppføring på bryggekanten.
Les mer om gjestehavna på:
www.haldenhavn.no

Haldenvassdraget og Brekke sluser


Haldenvassdraget består av en rekke store sjøer forbundet med korte elver eller sund. Fra Halden og nordover er dette Femsjøen, Aspern, Ara, Øymarksjøen og Rødenessjøen. I over 600 år har Haldenvassdraget blitt brukt til tømmerfløting, men i 1982 ble tømmertransporten flytter over på vei. I 1852 ble Brekke sluser bygget for å kunne frakte tømmeret fram til sagbrukene ved Tistedalsfossen. Passasjerbåten Turisten går i sommersesongen mellom Tistedal og Strømsfoss og mellom Strømsfoss og Ørje. Brekke sluser er her et naturlig høydepunkt på turen der man blir fraktet opp 26, 6 høydemeter og gjennom fire slusekamre. Dette gjør Brekke sluser til Nord-Europas høyeste sluseanlegg.

Les mer om Haldenvassdraget og Brekke sluser på:
www.haldenkanalen.no

Les mer om turistbyen Halden på:
www.visithalden.com

Fotballplassen på Os, fra jubileumsboka fra 1931. I Halden, som den gang het Frederikshald, ble det i årene fra 1889 og utover stiftet flere fotballklubber. Blant dem også en klubb som fikk navnet Kvik. Akkurat når denne foreningen ble stiftet vites ikke. Den gikk imidlertid i 1904 eller 1905 sammen med to andre klubber; Start og Halden Idrætsforening. Denne nye klubben ble hetende Halden Idrætsforening.

Etter forholdsvis kort tid viser det seg imidlertid at hovedinteressen i denne foreningen dreier seg mer og mer mot fri-idrett. Dette resulterer i at de fotballinteresserte medlemmene forlater den. De planlegger istedenfor en ny.

Inne i husklyngene her ble Kvik stiftet. Foto: Thomas Lilleby.

Den nittende juni 1906 stifter 26 unge menn Fotballklubben Kvik. Stedet er kommunens løkke på Os. Det velges formann og styre. Klubbens første styre får denne sammensetting: Formann: Edvard Sem jr. Styremedlemmer: Oscar Carling, Marinius Ramstad, Ole Dahl og Johan Veden Larsen.

Styret oppnevner en lovkommite. Denne legger frem sitt forslag til klubblover på det første styremøte den 9. juli 1906. Dette forslaget blir enstemmig vedtatt. I klubbens første lover står det bl.a. i § 9: ”Til at lede Spillet vælges det aarlig i Generalforsamling 2 Kapteiner og disse igjen 2 Løitnanter. Af Kapteinene vælges igjen 1 Matchkaptein der har at føre Ledelsen ved Matcher med vore Foreninge”. Dette skulle være en klubb med orden!

På banen på Os trenes det til å begynne med tre ganger i uka. Fremmøte på treningene er fra starten meget godt, og allerede 29. juni spiller klubben sin første kamp. Mot mer rutinerte spillere fra Sarpsborg Fotballklubb blir det tap med 0-4 i Sarpsborg. Allerede i sin neste kamp kommer klubbens første seier. Fredrikstad Fotballklubb blir slått med 2-0 på Os.

Kviks første seirende lag

Høsten 1911 begynner laget å trene og spille kampene sine på Grønland etter at kommunen har utbedret denne banen. Grunnen til flyttingen var at området på Os skulle bebygges.

Fotballen utviklet seg etter hvert ganske fort i Halden. Grunnen til det var nærheten til Sverige. Svenskene var langt foran Norge fotballmessig, og i Halden nøt man godt av det. Klubben etablerte seg derfor raskt i toppen i Østfold, og etter hvert også i Norge i årene som fulgte. Mange kretsmesterskap, tre finaler i cupen, med seieren i 1918 som det største, spill i forskjellige landsligaer og flere landslagsspillere, gjorde sitt til at klubben ble regnet som en av de ledende i landet. Denne posisjonen hadde Kvik mer eller mindre helt frem til 2. verdenskig i 1940.

Fra fotballplassen på Grøndland fra jublileumsboka fra 1931


Johnny Helgesen scorer Kviks første mål i cupfinalen mot Brann 1918, fra jubileumsboka fra 1931

Da denne krigen sluttet i 1945, og idretten startet opp igjen, klarte ikke klubben å gjeninnta sin posisjon i landet. I 1947 spilte A-laget for første gang i en underliggende avdeling i norsk fotball. Og etter dette har klubben aldri spilt på det høyeste serienivå. Nære på var det høsten 1951 da det ble spilt kvalifiseringskamper til Hovedserien uten å lykkes.

I de etterfølgende årene, og helt frem til 1979, spilte klubben i lavere divisjoner. Da ble det opprykk til daværende 2.div. Da var det bare et nivå over i seriesystemet. Denne perioden varte til 1985 da det ble nedrykk til 3. div.

I 1987 ble det igjen opprykk til 2.div. Denne gangen var klubben bare en sesong oppe og ”luktet” på de beste før det igjen ble nedrykk. Etter dette har klubben igjen spilt i lavere divisjoner.

I 1997 fikk klubben sitt nåværende navn etter at Fotballklubben Kvik og Halden Fotballklubb slo seg sammen og ble til Kvik Halden Fotballklubb.


Årstall å legge merke til i Kvik Halden Fotballklubbs historie er…

 1906: Foreningen stiftes på Os 19. juni.

 1908:
Det første kretsmesterskapet vinnes.

 1909: A-laget vinner kretsmesterskapet.

 1911: Banen på Grønland åpnes på høsten.

 1913: A-laget vinner kretsmesterskapet. Laget spiller semifinale i cupen.

 1914: A-laget vinner kretsmesterskapet. Hele laget blir tatt ut på kretslaget.

 1915: A-laget vinner kretsmesterskapet. Spiller cupfinale mot Odd.

 1916: A-laget vinner kretsmesterskapet. Spiller semifinale i cupen. Førstelandslagsspillere, Wilhelm Strand og Yngvar Tørnros.

 1917: A-laget vinner kretsmesterskapet. Spiller semifinale i cupen. Johnny Helgesen og Peder Puck spiller på landslaget.

 1918: Vinner cupfinalen (norgesmesterskapet) ved å slå Brann 4-0 i Drammen. Johnny Helgesen spiller på landslaget.

 1919: A-laget vinner kretsmesterskapet. Johnny Helgesen spiller på landslaget.

 1920: Arne Andersen og Johnny Helgesen deltar i OL. Johnny Helgesen spiller også andre landskamper.

 1921: Johnny Helgesen spiller på landslaget.

 1922: Oscar Krabseth velges inn i styret i Norges Fotballforbund. Laget spiller cupfinale mot Odd. Johnny Helgesen og Wilhelm Nilsen spiller på landslaget. Nye garderober med dusj på Grønland.

 1923: A-laget vinner kretsmesterskapet. Oscar Krabseth gjenvelges i Forbundsstyret. Wilhelm Nilsen spiller på landslaget. Karl August Andersen dømmer cupfinalen.

 1924: A-laget vinner kretsmesterskapet. Oscar Krabseth velges til visepresident i Norges Fotballforbund. Arne Andersen og Alf Flinth spiller på landslaget.

 1925: Oscar Krabseth er visepresident i Norges Fotballforbund. Alf Flinth, Arne Johansen og Wilhelm Nilsen spiller på landslaget.

 1926: Arne Andersen, Alf Flinth og Alf Johansen spiller på landslaget.

 1927: Oscar Krabseth er UK-medlem i Norges Fotballforbund. Arne Andersen spiller på landslaget. Laget spiller semifinale i cupen. Juniorlaget vinner kretsmesterskapet. Halden stadion åpnes.

 1928: Oscar Krabseth sitter i UK i Norges Fotballforbund. Robert Danielsen og Johnny Helgesen spiller på landslaget. Karl August Andersen

AAdømmer landskamp mellom Sverige og Finland. Juniorlaget vinner kretsmesterskapet. Klubben arrangerer cupfinalen på Stadion.

 1929: Oscar Krabseth er styremedlem i Fotballforbundet.

 1930: Roy Fosdahl spiller på landslaget.

 1932: Juniorlaget vinner kretsmesterskapet.

 1934: A-laget vinner kretsmesterskapet. Roy Fosdahl og Thorleif Svendsen spiller på landslaget.

 1937: Guttelaget vinner kretsmesterskapet.

 1938: Guttelaget vinner kretsmesterskapet.

 1951: A-laget blir seriemester i 1. div. Østfold. Spiller kvalkamper til Hovedserien.

 1961: A-laget rykker opp i 3. div.

 1969: A-laget rykker opp i 3. div.

 1974: Klubben starter med damefotball.

 1977: A-laget rykker opp i 3. div. Juniorlaget vinner kretsmesterskapet.

 1979: A-laget rykker opp i 2. div. Småguttelaget vinner kretsmesterskapet. Klubben kjøper eget klubbhus i Adelgata.

 1984:
Juniorlaget vinner kretsmesterskapet.

 1987: A-laget rykker opp i 2. div. Lilleputtlaget vinner krettsmesterskapet.

 1991: Lilleguttlaget 11 år vinner kretsmesterskapet.

 1992: Lilleguttlaget 12 år vinner kretsmesterskapet.

 1994: Småguttlaget 14 år vinner kretsmesterskapet.

 1995: Bygger nytt klubbhus på Strupe sammen med HFK.

 1996: Guttelaget 16 år vinner kretsmesterskapet.

 1997: FK Kvik og Halden FK slår seg sammen til Kvik Halden FK. Damelaget vinner 3. div. Junior damer vinner kretsmesterskapet.

 1998: A-laget rykker opp i 2. div. Småjenter vinner kretsmesterskapet.

 2000: Halden Fotball AS dannes. A-laget rykker opp i "nye" 2. div. Damelaget rykker opp i "nye" 2. div.

 2002: Kvik Halden FK har Østfolds beste damelag og Haldens to beste seniorlag på herresiden.

 2003: Småjenter, guttelaget og juniorlaget vinner kretsmesterskapet. Supporterklubben Fortet stiftes.

 2004: Småjenter 7'er og Jenter 16 år vinner kretsmesterskapet. Kvik HFK, TTIF og Berg IL jobber på dugnad for å legge Haldens første kunstgress på Risum.

 2005:
Guttelaget og juniorlaget vinner kretsmesterskapet. A-laget rykker ned i 3. div.

 2006: Guttelaget vinner kretsmesterskapet. Klubben feirer 100-årsjubileum. A-laget spiller opprykkskval til 2.div, men taper for FFK 2.

 2007: Guttelaget kommer til finalen i Norway Cup, men taper 1-2 mot brasilianske Pequeninos do Jockey. Småguttelaget blir kretsmestere.

 2008: Dame 7'er blir kretsmestere og A-laget spiller opprykkskval til 2. div, men taper sammenlagt 1-4 for Fram Larvik.

 2009: To kunstgressbaner og en ballbinge åpnes på Strupe. Juniorlaget blir kretsmestere og rykker opp til interkretsserien. Damelaget rykker ned til 4. divisjon. A-laget spiller opprykkskval til 2. div, men taper på bortemålsregelen mot Ørn Horten. Raymond Kvisvik sjokkerer hele fotball-Norge og skriver under på en treårskonkrakt med Kvik Halden.

 2010: A-laget rykker opp til 2.divisjon.

 2015: A-laget når 4. runde i NM for første gang siden 1937.

 2016: A-laget rykker ned til 3.div etter divisjonsomleggingen. G2002 blir kretsmestere i sin klasse.

 2017: Rekruttlaget rykker ned fra 4.divisjon til 5.divisjon.

 2018: Rekruttlaget rykker opp til 4.divisjon. A-laget rykker opp til 2.divisjon. G2005 blir kretsmestere.

 2019: A-laget spiller historisk opprykkskamper til OBOS-ligaen (1. divisjon) etter å ha kommet på 2. plass i sin avdeling. G2005 og J2006/07 blir kretsmestere.


A-lag Herrer:


Heidar Geir Juliussen
Toppspillerutvikler/medtrener A-lag herrer
E-post: heidar@kvikhalden.no


A-lag Damer:
Kent Hansen
Hovedtrener
E-post: Kent.Robert.Hansen@halden.kommune.no

Eirik Horvath
Trener


G19:
Kent Robert Hansen
Hovedtrener G19
E-post: Kent.Robert.Hansen@halden.kommune.no

Ronny Thorvaldsen
Trener G19
E-post: rt@halden.net


G16:

Heidar Geir Juliussen
Hovedtrener
E-post: heidar@kvikhalden.no

Marcus Sjømo Eriksson
Trener

Ole Jacob Herft
Trener


J15:
Sabina Hansen
Hovedtrener
E-post: 

Lars Erik Pettersen
Trener
E-post: larserik@afb.no

Marcus Moberg
Trener


G14:
Marius Olsen
Hovedtrener
E-post: marius@kvikhalden.no

Besfort Shala
Trener


G13:
Marius Olsen
Hovedtrener
E-post: marius@kvikhalden.noKvik HFK eldres, stiftet 16.09.1949, har som formål å samle medlemmer og ikke-medlemmer som er gått ut av de aktives rekker, og å bidra til å stimulere interessen for klubben.

Eldres møtes én gang i måneden, og på agendaen står alt fra temakvelder, quiz og møter med spillere og trenere i klubben til generell fotballprat og mimring til gamle fotballbilder.

Styret består av 5 medlemmer. Leder, nestleder, kasserer og styremedlem pluss to varamedlemmer.

Alle som har fylt 32 år kan bli medlem av KVIK HFK eldres avd. Det er bare og ta kontakt med en i styret dersom du ønsker og bli medlem. Ta kontakt med Leder Trond Kristiansen på 908 46 456.

Eldres ble kåret til årets medlem i KVIK HFK i år 2009 og 2016.


Tirsdagsgjengen
Hver tirsdag samles den ivrige dugnadsgjengen på Kvik Haldens klubbhus på Strupe. Kaffe og kake er alltid på plass, sammen med smil, latter og god stemning.

Praten går i løst og fast, men havner fort over på fotball og aller helst Kvik Halden.

Etter prat kommer som regel en stor dose arbeid. Denne gjengen gjør en enorm innsats for klubben, de legger ned timesvis med arbeid hver eneste uke. Noen er på plass flere timer hver eneste dag!

Arbeidet består i snømåking av baner, påfylling av kuler på baner, feiing og børsting av baner, vasking av treningstøy og drakter, vedlikehold av klubbens utstyr og klubbhus og vaktmestertjeneste barnehage. Vakthold, billettører og kioskarbeid på alle Kvik Haldens arrangement, og masse masse annet. En helt uvurderlig innsats som Kvik Halden er utrolig takknemlige for!

Hvis det er noen som ønsker å fylle opp noe av dagene sine med meningsfylt arbeid som kommer 500 barn og unge i Halden til gode, så er det bare å møte opp på tirsdag formiddager på Strupe.
Levert av IdrettenOnline